Yleinen

Kalmistokierrokset ja Tuukkalan tuhat vuotta

Vuonna 2022 haimme Mikkelin kaupungin toimintatupsahdus avustusta – ja saimme sen! Avustuksen turvin pystyimme järjestämään neljä kierrosta Tuukkalan ja Kyyhkylän kalmistoille sekä Tuukkalan tuhat vuotta – seminaarin syksyllä. Ohessa on tapahtumaraportti.

Mikkelin Kulttuurin Unelmavuosi 2022 – hanke
Raportti Kulttuuritupsahduksista 

MIKKELIN HELMET – KALMISTOLÖYDÖISTÄ MUINAISPUVUIKSI SEKÄ TUUKKALAN TUHAT VUOTTA -SEMINAARI


 Kuva 1. Esite, painettu A0.
Mikkelin Kalevalaiset ry:n Kulttuuritupsahdukset loppukeväällä, kesällä ja syksyllä 2022 nostivat esille alueemme ainutlaatuiset, Tuukkalan kalmistolöytöihin perustuvat muinaispuvut, Tuukkalan puvun ja Mikkelin seudun puvun.      

Päämääränä oli lisätä yleisön tietoutta siitä, että Etelä-Savosta, Mikkelin Tuukkalasta on peräisin löydöt, joiden perusteella on rekonstruoitu kaksi Suomen kaikkiaan kymmenestä muinaispuvusta. Samalla tarkoituksena oli nostaa myös kalmistoalueiden tunnettuuden myötä Mikkelin alueen matkailunäkyvyyttä.


Kuva 2. Muinaispuvut Lasikossa.

Liikkeelle lähdimme Kulttuurin näyteikkunalla toukokuussa 2022.  Alkuperäinen yhteistyö Taito Itä-Suomen kanssa ei toteutunut, sillä heidän lupaamiaan pukuja emme voineet tuoda lasikoihin – ongelmaksi muodostui vakuutuksen ottaminen puvuille tuon viikon ajaksi. Niinpä teetimme muinaispuvuista valokuvien perusteella solukennosta luonnollisessa koossa  jalustalla seisovat hahmot.  Lisäksi ikkunoihin kiinnitimme A0-kokoiset värilliset julisteet, joissa kerrottiin perustiedot puvuista ja markkinoitiin opastettuja kalmistokierroksia ja seminaaria.

Aikataulu toteutui lähes kokonaan suunnitelman mukaisesti. Kulttuurin näyteikkunat toteutuivat viikolla 19
 ja opastetut kierrokset pidettiin la 18.6., la 9.7., la 23.7. ja la 6.8. klo 11-14. Alkuperäinen luento muinaispuvuista siirtyi luennoitsijan aikataulun vuoksi lokakuulle.  

Opastukset aloitettiin jokaisella kerralla suunnitelmien mukaisesti Tuukkalan ABC:ltä ja ne jatkuivat Tuukkalan ja Kyyhkylän kalmistoalueille. Sateen vuoksi pari opastusta pidettiin osittain Tuukkalan ABC:n lipan alla sekä Kyyhkylän hotellin kokoushuoneessa. Lisäksi la 23.7. oli opastuksen jälkeen nähtävänä käsityönäytöksiä Kyyhkylän rantasaunan terassilla (lautanauha, ristikkonauha, pronssispiraalit, kehrääminen).  Luennon paikka siirtyi Yliopistokeskuksen auditoriosta Uutta Elämää Auditorioon. 


Kuva 3. Geo-opas Tuukkalan kalmiston muistomerkillä

Opastetuilla kierroksilla oppaana toimi geo-opas Raija Suominen, ja paikalla oli jokaisella kerralla 2 Mikkelin Kalevalaiset ry:n jäsentä elävinä malleina yllään Tuukkalan muinaispuku ja Mikkelin seudun muinaispuku.  Suominen kertoi kalmistoista ja alueesta muutoinkin, ja mallit esittelivät osallistujille pukujansa ja niiden yksityiskohtia.  

 

Opastetuilla kierroksilla osallistujat olivat

Kuva 4. Yleisöä Tuukkalan kalmistolla.

pääosin henkilöitä,  jotka eivät olleet Mikkelin Kalevalaiset ry:n jäseniä. Tavoite siis toteutui, että saamme tietoutta ja näkyvyyttä muinaispuvuille lisättyä henkilöille, joille se on uutta. Suurin osa osallistujista oli Mikkelin seudulta kotoisin, ja oli ilahduttavaa kuulla ja nähdä, kuinka monet heistä innostuivat oman alueen historiasta ja perinteistä. Muutamia ulkopaikkakuntalaisia oli löytänyt tapahtuman myös. Samoin seminaarin osallistujat lokakuussa olivat enimmäkseen paikkakuntalaisia. Useat ulkopaikkakuntalaiset

olivat esittäneet toiveen seminaarin striimauksesta, koska heillä ei ollut mahdollisuutta päästä paikalle. 

 

Luento siirtyi aikataulujen yhteensovittamisen vuoksi lokakuulle (8.10.). Luentopäivä laajeni seminaariksi ja nimeksi kehittyi “Tuukkalan tuhat vuotta -seminaari”, kun saimme toiseksi luennoitsijaksi kotiseutuneuvos Helena Partasen. Hänen luentonsa käsitteli Mikkelin alueen rautakautisia löytöjä ja kalmistoja. Käsityömestari Mervi Pasanen puhui osuudessaan muinaispuvuista ja ns. muinaisista puvuista (muinaispukujen hengessä ja tekniikoilla valmistetuista puvuista) sekä historian elävöittämisharrastuksesta. Lisäksi hän juonsi yleisölle muotinäytöksen, jossa esiteltiin yksityiskohdittain Mikkelin pukujen lisäksi useita muita muinaispukuja sekä elävöittämispukuja. 

Kuva 5. Seminaariyleisöä.
Kuva 6. Muinaispuvut seminaarin muotinäytöksessä.

Keväällä tehdyn suunnitelman mukaisesti laadittiin esitteet puvuista ja opastetuista  kierroksista sekä seminaarista. Pukujen esitteitä jaettiin kalmistokierroksilla osallistuneille ja muita esitteitä oli yleisön saatavilla mm. Mikkelin kirjastossa, Mikkelin Matkailun info-pisteessä torilla, museoiden flaieritelineissä (Muisti, Suur-Savon museo, Muisti, Taidemuseo) sekä Kenkäverossa, Kyyhkylän hotellissa ja Tuukkalan ABC:llä.  Lisäksi esitteitä laitettiin useiden kauppojen (Salet, S-marketit, K-kaupat) ilmoitustauluille, ja niitä myös jaettiin Kalevalaisten Naisten Liiton valtakunnallisessa tapahtumassa Puumalassa 8.6.2022 sekä Kenkäveron Käsityömarkkinoilla 7.-8.7.2022. Myös postiluukkuihin jakoa ja henkilökohtaista kutsujen jakoa oli jonkin verran. Markkinointia tehtiin aktiivisesti myös netissä: Mikkeli Nyt -sivuilla, Mikkelin Kalevalaisten Facebook-sivuilla sekä muilla aiheeseen liittyvillä FB-sivuilla. 


Kuvat 7 ja 8. Muinaispukujen esite, A4 painettu kaksipuolinen.

Markkinoinnissa oli parin viimeisen opastuksen kohdalla erittäin suurena apuna myös Mikkelin Kaupunkilehti ja Länsi-Savo, joissa ilmestyi artikkelit Mikkelin muinaispuvuista ja Mikkelin Kalevalaisten järjestämästä kulttuuritupsahduksesta. Saimme näkyvyyttä myös Mahdollisuuksien Mikkeli -nettisivulle haastatteluun perustuvan jutun muodossa.  Seminaarin edeltävällä viikolla lähetimme lehdistötiedotteen ja Kaupunkilehti julkaisikin jutun siitä. Länsi-Savossa seminaari oli Menot-palstalla lauantaina 8.10.

 

Kuva 9. Kenkäveron käsityömarkkinoilla.

Kuva 9. Kenkäveron käsityömarkkinoilla.

Kuva 10. Seminaariesite, painettu A6.

Suunnitelluista yhteistyökuvioista toteutui esitteiden jako Mikkelin Matkailun kanssa. He ottivat torin info-pisteeseen jaettavaksi esitteitämme, ja heiltä saimme erilaisia Mikkelin esitteitä jaettavaksi tapahtumissamme (Kesäesite, Muinainen Mikkeli, Arkkitehtuuria Mikkelissä jne.) Myös Kenkävero teki yhteistyötä antaen meille ilmaisen esittelypaikan käyttöön Käsityömarkkinoiden ajaksi, vaikka he eivät antaneetkaan tilaa A0-julisteen esilläpitämiseen.


Kuva 11. Palautekysely.

Osallistujien määrä opastetuilla kierroksilla ja seminaarissa antaa melko hyvän kuvan tapahtumien onnistumisesta. Osallistujien määrä lisääntyi joka kierroksella: 

18.6.  paikalla: opas, pukujen esittelijät  sekä 2 osallistujaa 

9.7. paikalla: opas, pukujen esittelijät ja 17 osallistujaa

23.7. paikalla:  opas, pukujen esittelijät, lisäksi 5 käsityöntekijää sekä  18 osallistujaa

6.8. paikalla: opas, pukujen esittelijät sekä 33 osallistujaa

8.10. seminaari paikalla: luennoitsijat ja n. 85 osallistujaa 

Opastettujen kierrosten jälkeen yleisöltä kerättiin palautetta. Sen perusteella suurelle osalle osallistujista opastuksissa saatu tieto Mikkelin muinaisajoista oli uutta. Joillekin myös kalmistoalueiden sijainti oli uutta. Monet osallistujat suosittelisivat tapahtumaa ystävälleen. Tiedon tapahtumasta usea oli saanut somesta ja lehdestä, myös ystävältä ja jaetuista flyereistä.

Osallistujat olivat varautuneet säänmukaisiin varusteisiin, eivätkä sateet päässeet estämään tilaisuutta. Koronarajoituksia ei seminaarin aikaan enää ollut. 

Elävien mallien päällä olevat puvut herättivät opastusten aikana ja seminaarin muotinäytöksessä erittäin paljon mielenkiintoa, kysymyksiä ja keskustelua pukujen valmistuksesta. Monet osallistujat esittivät toiveena päästä kurssille tai oppia jokin muinaispukuihin käytetty tekniikka. Osallistujat saivat valokuvata pukuja ja niiden yksityiskohtia.


Kuva 12. Mainosesite painettu “liuska”.

Tulevaisuudessa / Vastaisuudessa hyödynnämme näiden tapahtumien kokemuksia ja syntyneitä yhteyksiä vastaanvanlaisten, Mikkelin seudun kulttuuria ja perinnettä esille tuovien tapahtumien järjestämisessä. Nähtäväksi jää, tuleeko kalmistojen ja muinaispuvun esittelystä uusi, joka kesä toteutettava tapahtumaketju ja osa Mikkelin kulttuuritarjontaa. 

Kuvat © Mikkelin Kalevalaiset ry

You May Also Like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *